Se želite predstaviti na našem portalu? Kliknite tukaj ...
Search
Close this search box.

Ženske v Zgodovini: Pionirke, Ki So Spreminjale Svet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Ženske v Zgodovini: Pionirke, Ki So Spreminjale Svet

V zgodovini je številnim ženskam uspelo prebiti družbene norme in ovire, ustvariti pomembne spremembe in pustiti trajen vpliv. Predstavljamo vam nekatere pionirke, ki so pomagale oblikovati svet, v katerem živimo danes.

Marie Curie

Marie Curie je bila pionirka na področju fizike in kemije, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju radioaktivnosti. Bila je prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado, in edina oseba, ki je prejela Nobelovo nagrado na dveh različnih znanstvenih področjih – fiziki in kemiji.

Rosa Parks

Rosa Parks je postala simbol boja proti rasni segregaciji v ZDA, ko je leta 1955 zavrnila, da bi v avtobusu prepustila sedež belcu, kar je bilo takrat zakonsko predpisano. Njen upor je sprožil Montgomery Bus Boycott, ki je imel pomembno vlogo v gibanju za državljanske pravice.

Amelia Earhart

Amelia Earhart je bila pionirka v letalstvu, ki je postala svetovno znana kot prva ženska, ki je leta 1932 sama preletela Atlantski ocean. Kljub temu, da je izginila med poskusom letenja okoli sveta, je še vedno simbol poguma in odločnosti.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai je postala simbol boja za pravico do izobraževanja žensk, ko je bila leta 2012 kot najstnica ustreljena v glavo s strani talibanov, ker se je zavzemala za pravice deklet do izobraževanja v Pakistanu. Preživela je napad in je postala najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Emmeline Pankhurst

Emmeline Pankhurst je bila ključna v boju za ženske volilne pravice v Veliki Britaniji. Kot vodja britanskega gibanja sufražetk je Pankhurstova izvedla številne proteste, kampanje in celo stavke lakote, da bi dosegla enakopravno pravico žensk do glasovanja.

Wangari Maathai

Wangari Maathai, okoljevarstvenica iz Kenije, je bila prva afriška ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir, in sicer za “prizadevanja za trajnostni razvoj, demokracijo in mir”. Ustanovila je Zeleni pas gibanja, ki je zasadilo milijone dreves za boj proti uničevanju gozdov.

Te ženske so le nekaj primerov pionirk, ki so se uprle stereotipom in premikale meje na svojih področjih. S svojo odločnostjo in pogumom so dokazale, da je sprememba mogoča, ne glede na ovire na poti.

Dodaj odgovor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ne zamudite pomembnih novic. Prijavite se na naše E-novice še danes!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odbij kolačiće
Prihvati kolačiće