Se želite predstaviti na našem portalu? Kliknite tukaj ...
Search
Close this search box.

Posledice Dolgotrajnega Sedenja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Posledice Dolgotrajnega Sedenja

Sedenje je postalo običajna, skorajda nujna sestavina sodobnega načina življenja. Zaradi tega se večina ljudi sploh ne zaveda, koliko časa dnevno dejansko preživi v sedečem položaju – doma, v avtomobilu, na delovnem mestu, v restavracijah. Kljub temu pa dolgotrajno sedenje ni tako nedolžno, kot se zdi na prvi pogled. Negativne posledice dolgotrajnega sedenja se lahko začnejo kazati v obliki številnih zdravstvenih težav, ki lahko vplivajo na kakovost in dolžino življenja.

Zakaj je Dolgotrajno Sedenje Problem?

Naše telo je zasnovano za gibanje. Ko sedimo, se mišična aktivnost zmanjša, presnova upočasni, krvni obtok se poslabša in naše telo začne delovati manj učinkovito. Prolongirano sedenje lahko zato privede do številnih zdravstvenih težav.

Posledice Dolgotrajnega Sedenja

Kardiovaskularne Bolezni

Študije so pokazale, da dolgotrajno sedenje povečuje tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. To je posledica dejstva, da se med sedenjem upočasni pretok krvi, kar povečuje možnosti za nastanek krvnih strdkov. Hkrati pa se zmanjšuje raven lipoproteinov visoke gostote (HDL) v telesu, ki pomagajo zmanjševati tveganje za bolezni srca.

Debelost

Sedenje upočasni presnovo, kar pomeni, da telo porabi manj kalorij. To lahko vodi do pridobivanja telesne teže in posledično do debelosti.

Sladkorna Bolezen

Dolgotrajno sedenje lahko poveča tveganje za razvoj tipa 2 sladkorne bolezni. Ko sedimo, se naše telo odziva na inzulin manj učinkovito, kar lahko privede do inzulinske rezistence.

Težave s Hrbtenico

Sedenje, še posebej če pri tem ne ohranjamo pravilne drže, povečuje pritisk na hrbtenico in lahko vodi do bolečin v hrbtu, diskus hernije in drugih težav s hrbtenico.

Duševno Zdravje

Obstajajo tudi raziskave, ki povezujejo dolgotrajno sedenje z večjim tveganjem za duševne bolezni, kot so depresija in anksioznost.

Kako se Izogniti Negativnim Posledicam Sedenja?

Preprosto povedano: premikajte se več! To ne pomeni, da morate vsak dan v telovadnico, ampak skušajte vnesti več gibanja v svoj vsakdan. Hoja, kolesarjenje, plavanje, pohodništvo, tek, vrtnarjenje – vse to so aktivnosti, ki jih lahko vključite v svoje življenje.

Če večino dneva preživite v pisarni, poskusite vsako uro vstati in se razgibati, ali pa delo opravljajte stoje, če je to mogoče. Prav tako je pomembno, da ohranjate pravilno držo, ko sedite.

Zavedajte se, da dolgotrajno sedenje ni zdravo, in naredite vse, kar je v vaši moči, da bi zmanjšali čas, ki ga preživite v sedečem položaju.

Dodaj odgovor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ne zamudite pomembnih novic. Prijavite se na naše E-novice še danes!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odbij kolačiće
Prihvati kolačiće